Kirándulás és rádiózás
a Kelet – Mecsek tájvédelmi területről. HAFF-0024
2019. július 12-14.
• You are here:  Home →  ArticlesWFF activate → HAFF-0024
 
   Már több éve hogy van néhány olyan technika a birtokomban ami kis méretű, könnyű, valamint  alacsony fogyasztású, így tökéletesen alkalmas a kitelepüléses rádiózásokra. Az említett paraméterek velejárója a kis kisugárzott teljesítmény mely az összeköttetéseket nehezebbé teszi, de talán pont ez benne a szép, az érdekes, és egy picit talán a kihívás is. Wink
   Egy-egy ilyen kirándulásnál mely félig családi félig baráti felállásban történik, az elsődleges célja maga a kirándulás, a kikapcsolódás és a pihenés. Mivel a kis „csapatban” egyedüli „fertőzöttségű” csak én vagyok, ezért a rádiózás csak másodlagos jelleggel bír.  ( A „mondás” szerint kétféle ember létezik, a normális, és a rádióamatőr. Ez utóbbiba sorolom én is magamat. Cool  )  Természetesen nem ennyire drámai a helyzet mert a körülményekhez képest a többiek tolerálják a „különcségemet”.
   Közel húsz év után ismételten ellátogattunk egy a Mecsek észak-keleti  lábánál fekvő kis településre, Magyaregregyre. Mivel a kis falu a tájvédelmi terület lábánál fekszik, így magától adódott, hogy onnan rádiózni, pontosabban Flóra-Faunázni kell. 
    
a szállásunk Magyaregregyen
 
Sajnos az időjárás okozott időnként meglepetéseket. Hirtelen kialakult záporok, olykor kisebb zivatarok kisérték ottlétünket. Szerencsére a többnyire borongós de napsütéssel is tarkított idő volt többségben. J 
A hosszú fárasztó út után megérkezésünkkor  az első utunk a Mecsek déli oldalán fekvő,  a  korábbi évekből megismert Pécsvárad melletti Tanya-csárdába vezetett, melyet egy kiadós koradélutáni ebéd tett megnyugtatóvá.  Éhesen mégsem lehet rádiózni. ( A koleszterin megint megkapta a magáét. Sealed )
Egy kis levezető séta a közeli Dombay tóhoz.  A kissé kellemetlen időjárás és a megint csak  szemerkélő eső miatt, csak egy kis nosztalgikus emlékezés lett belőle, az itthon korábban eltervezett fürdőzés helyett. ( A kép készítésekor csak egy-egy bátor túrista lézengett a tó körül rajtunk kívül. )
     
a Dombay tó Pécsvárad mellett
 
Visszatérve Magyaregregyre, felkerestük a szállásadóinkat, akik majdnem húsz év elteltével nagy  örömmel és kedvességgel fogadtak bennünket.  Ezt követően kipakoltunk, és  elfoglaltuk a szállásunkat.
Útközben már korábban felmértem a terepet, hogy honnan lehetne rádiózni. Mivel az időjárás kedvezőbbre fordult, a többiek pihenéssel és egyéb ilyenkor szokásos dolgokkal foglalták el magukat, elérkezettnek éreztem az időt a technika összeállítására, egy kis rádiózásra.
A GoPack a következő volt:  Yaesu FT-817ND (5W QRP rádió), antenna, Aerial-51 404UL OCF dipol (by Spiderbeam) inverted V formában, amit egy 12m-es teleszkópos fiberglass rúd tartott.  A rádiót egy 4 cellás 16.4V 5000mAh-ás LiPo akkumulátor táplálta igen hűségesen. Mivel az akku feszültsége 16V fölött volt ezért egy DC/DC down konvertert használtam, melynek a kimenőjét 12V-ra állítottam be.  
A konverter kijelzőjén folyamatosan láttam a feszültség értékét.  Az első nap kb. másfél-két  órát rádióztam főleg  40m-en, a következő körzetekkel: YL, I, SP, SV, OK, 9A, HA, OM, YT, YO. Mindez természetesen 5W-al.
                  HAFF-0024                       FT-817ND 5000mAh /16V                 a Máré-vár, háttérben a Mecsek lankáival
 
   Másnap korábban keltem a szokottnál, mely nem egészen igazodott a megszokott élet ritmusomhoz.  A  szállásunkhoz kb. 40m-re levő kistemplomban hajnali 5 órakor (nem tévedés!!!)  harangszóval jelezték, hogy közeleg a reggel. Yell   Mintha az agyamat smirglizték volna. Borzalmas. Ez a számomra meglehetősen létidegen helyi szokás megzavarta a biológiai órámat, és így a szomszédos baromfi udvarban is én keltettem fel a kakasokat a tyúkok nagy bánatára. Laughing   Igaz most nem én kukorékoltam, ám némi morgolódás után magamhoz térvén eldöntöttem, hogy akkor rádiózással „bosszulom meg” a korai ébredést.  
   Korábbi morcos kedvemnek az aránylag elviselhető terjedés adott némi vigaszt. Települtem.  Ismételten 40m volt a favorit.  Az antennához nem kellett a magammal vitt portable  tuner, mert  1:1,15 körül volt az SWR.  A sáv időnként meglehetősen QSB-s volt, de kaptam az olaszoktól meg dán állomástól is pluszos riportot.
   Ezen a napon a következő körzetek kerültek a LOG-ba: SP, ON, OK, I, DL, OZ, OE, LY, UA, RW. A QSO-k között akadt néhány Park-to-Park QSO is. ( Néhány QSO azért született 20m-en is )  Összességében az aktiválás sikeresnek mondható a „relative” nem sok QSO ellenére is.
   Természetesen a rádiózáson kívül jókat kirándultunk is. Az utolsó este egy kis szalonnasütéssel és baráti beszélgetéssel a vendéglátóinkkal közösen, zártuk a hosszú hétvégi kiruccanásunkat.
Köszönöm családtagomnak (XYL) és barátaimnak a pozitív hozzáállásukat és a türelmüket megértésüket, hogy egy kevés időt a hobbimnak is áldozhattam. Kiss
Végezetül álljon itt néhány kép, mely nem szorosan kapcsolódik a rádiózáshoz… 
 
    
    
    
 képek a Szennai skanzenból
 
        
Vadaspark Bőszénfán
 
   A beszámoló és a képek természetesen a teljesség igénye nélkül csak egy kis betekintést ad az egész  ottlétünkből, mely végül is igazán jól sikerült minden tekintetben.
 
73!  HA7NB,  János
2019.07.28.