Kirándulás és rádiózás
a Kelet – Mecsek tájvédelmi területről. HAFF-0024
2019. július 12-14.
• You are here:  Home →  ArticlesWFF activate → HAFF-0024
 
   Már több éve hogy van néhány olyan technika a birtokomban ami kis méretű, könnyű, valamint  alacsony fogyasztású, így tökéletesen alkalmas a kitelepüléses rádiózásokra. Az említett paraméterek velejárója a kis kisugárzott teljesítmény mely az összeköttetéseket nehezebbé teszi, de talán pont ez benne a szép, az érdekes, és egy picit talán a kihívás is. Wink
   Egy-egy ilyen kirándulásnál mely félig családi félig baráti felállásban történik, az elsődleges célja maga a kirándulás, a kikapcsolódás és a pihenés. Mivel a kis „csapatban” egyedüli „fertőzöttségű” csak én vagyok, ezért a rádiózás csak másodlagos jelleggel bír.  ( A „mondás” szerint kétféle ember létezik, a normális, és a rádióamatőr. Ez utóbbiba sorolom én is magamat. Cool  )  Természetesen nem ennyire drámai a helyzet mert a körülményekhez képest a többiek tolerálják a „különcségemet”.
   Közel húsz év után ismételten ellátogattunk egy a Mecsek észak-keleti  lábánál fekvő kis településre, Magyaregregyre. Mivel a kis falu a tájvédelmi terület lábánál fekszik, így magától adódott, hogy onnan rádiózni, pontosabban Flóra-Faunázni kell. 
    
a szállásunk Magyaregregyen
 
Sajnos az időjárás okozott időnként meglepetéseket. Hirtelen kialakult záporok, olykor kisebb zivatarok kisérték ottlétünket. Szerencsére a többnyire borongós de napsütéssel is tarkított idő volt többségben. J 
A hosszú fárasztó út után megérkezésünkkor  az első utunk a Mecsek déli oldalán fekvő,  a  korábbi évekből megismert Pécsvárad melletti Tanya-csárdába vezetett, melyet egy kiadós koradélutáni ebéd tett megnyugtatóvá.  Éhesen mégsem lehet rádiózni. ( A koleszterin megint megkapta a magáét. Sealed )
Egy kis levezető séta a közeli Dombay tóhoz.  A kissé kellemetlen időjárás és a megint csak  szemerkélő eső miatt, csak egy kis nosztalgikus emlékezés lett belőle, az itthon korábban eltervezett fürdőzés helyett. ( A kép készítésekor csak egy-egy bátor túrista lézengett a tó körül rajtunk kívül. )
     
a Dombay tó Pécsvárad mellett
 
Visszatérve Magyaregregyre, felkerestük a szállásadóinkat, akik majdnem húsz év elteltével nagy  örömmel és kedvességgel fogadtak bennünket.  Ezt követően kipakoltunk, és  elfoglaltuk a szállásunkat.
Útközben már korábban felmértem a terepet, hogy honnan lehetne rádiózni. Mivel az időjárás kedvezőbbre fordult, a többiek pihenéssel és egyéb ilyenkor szokásos dolgokkal foglalták el magukat, elérkezettnek éreztem az időt a technika összeállítására, egy kis rádiózásra.
A GoPack a következő volt:  Yaesu FT-817ND (5W QRP rádió), antenna, Aerial-51 404UL OCF dipol (by Spiderbeam) inverted V formában, amit egy 12m-es teleszkópos fiberglass rúd tartott.  A rádiót egy 4 cellás 16.4V 5000mAh-ás LiPo akkumulátor táplálta igen hűségesen. Mivel az akku feszültsége 16V fölött volt ezért egy DC/DC down konvertert használtam, melynek a kimenőjét 12V-ra állítottam be.  
A konverter kijelzőjén folyamatosan láttam a feszültség értékét.  Az első nap kb. másfél-két  órát rádióztam főleg  40m-en, a következő körzetekkel: YL, I, SP, SV, OK, 9A, HA, OM, YT, YO. Mindez természetesen 5W-al.
                  HAFF-0024                       FT-817ND 5000mAh /16V                 a Máré-vár, háttérben a Mecsek lankáival
 
   Másnap korábban keltem a szokottnál, mely nem egészen igazodott a megszokott élet ritmusomhoz.  A  szállásunkhoz kb. 40m-re levő kistemplomban hajnali 5 órakor (nem tévedés!!!)  harangszóval jelezték, hogy közeleg a reggel. Yell   Mintha az agyamat smirglizték volna. Borzalmas. Ez a számomra meglehetősen létidegen helyi szokás megzavarta a biológiai órámat, és így a szomszédos baromfi udvarban is én keltettem fel a kakasokat a tyúkok nagy bánatára. Laughing   Igaz most nem én kukorékoltam, ám némi morgolódás után magamhoz térvén eldöntöttem, hogy akkor rádiózással „bosszulom meg” a korai ébredést.  
   Korábbi morcos kedvemnek az aránylag elviselhető terjedés adott némi vigaszt. Települtem.  Ismételten 40m volt a favorit.  Az antennához nem kellett a magammal vitt portable  tuner, mert  1:1,15 körül volt az SWR.  A sáv időnként meglehetősen QSB-s volt, de kaptam az olaszoktól meg dán állomástól is pluszos riportot.
   Ezen a napon a következő körzetek kerültek a LOG-ba: SP, ON, OK, I, DL, OZ, OE, LY, UA, RW. A QSO-k között akadt néhány Park-to-Park QSO is. ( Néhány QSO azért született 20m-en is )  Összességében az aktiválás sikeresnek mondható a „relative” nem sok QSO ellenére is.
   Természetesen a rádiózáson kívül jókat kirándultunk is. Az utolsó este egy kis szalonnasütéssel és baráti beszélgetéssel a vendéglátóinkkal közösen, zártuk a hosszú hétvégi kiruccanásunkat.
Köszönöm családtagomnak (XYL) és barátaimnak a pozitív hozzáállásukat és a türelmüket megértésüket, hogy egy kevés időt a hobbimnak is áldozhattam. Kiss
Végezetül álljon itt néhány kép, mely nem szorosan kapcsolódik a rádiózáshoz… 
 
    
    
    
 képek a Szennai skanzenból
 
        
Vadaspark Bőszénfán
 
   A beszámoló és a képek természetesen a teljesség igénye nélkül csak egy kis betekintést ad az egész  ottlétünkből, mely végül is igazán jól sikerült minden tekintetben.
 
73!  HA7NB,  János
2019.07.28.
 
       NOTE!  This site does not use cookies. angry   Please enjoy these pages without it.